Header

Fatta inte stora beslut - fatta 100 små!

22 augusti 2019

Transportstyrelsen, PUST Siebel, Skolplattformen... skandalerna och misslyckandena duggar tätt. Det är lätt att tappa tron på digitalisering i sig. Men det finns alternativ. Genom användarnära, agil utveckling med fokus på värde kan man åstadkomma stora förbättringar med små medel.

Lika hett som digitalisering var för ett år sedan, lika skrämmande ter det sig nu. Allt fler ifrågasätter värdet av att plöja ner många hundra miljoner i system som sedan fortsätter kosta användarna värdefull tid när de försöker använda dem. Det gör de rätt i! Tyvärr är det allt för få som frågar sig hur det kan vara så till synes omöjligt att bygga ett lättanvänt system för frånvarorapportering i en tid när det är en baggis att via mobilen låsa upp en elscooter för att åka till en elbil som man låser upp med samma telefon varefter man tar den till affären där man betalar genom att blippa samma mobil mot kortdosan. Och hur kan det senare fungera trots att varje lösning har byggts av varsitt bolag vilka aldrig har haft en enda projektavstämning mellan sig?

Faktum är att det fungerar, inte trots bristen på samordning utan just på grund av. Varje aktör har sett ett problem på marknaden och löst det problemet. Inga gigantiska planer, inga miljardsatsningar annonserade i högtravande pressmeddelanden. Det är helt enkelt inte stora problem som ska lösas, inte stora beslut som ska fattas. Det är en radda små problem och små beslut som är nyckeln.

Varje gång vi tittar precis framför fötterna på det som just nu stör oss mest och försöker tackla endast det problemet så gör vi oss inte bara en tjänst genom att spara tid och hjärnkapacitet – vi vinner också genom att anpassa oss till det faktum att världen ändras av fungerande lösningar. Den stora planen på förändringar i din organisation faller oftast när du har betat av de första punkterna. Plötsligt har du helt nya utmaningar som kräver helt andra lösningar än de du hade tänkt dig. Om du då hade byggt allting enligt plan och lanserat det i en Big Bang så vore det en mindre katastrof. Tänk vad mycket bättre om du hade lanserat bit för bit och låtit resultatet bestämma nästa steg – inte planen.

Dessutom: när förändringarna är små och kommer tätt och ofta blir de lättare att överblicka och förstå. Det gör det lättare att hålla koll på centrala funktioner för användarna som att deras och deras barns känsliga, personliga uppgifter inte läcker ut till kreti och pleti.

Det är därför vi aldrig jobbar med gigantiska budgetar utan med långa samarbeten. Det är därför vi aldrig jobbar med stora planer utan tidiga och många releaser. Det är därför säkerhet för oss inte är en leverans i sig utan en del av varje leverans.

Just nu har vi team som står redo att hjälpa din organisation lyckas i en digital värld. Hör av dig!

Iteam - Strategi, Kod, Kultur

Johan Öbrink

Iteam Göteborg
Järntorgsgatan 12-14
413 01 Göteborg
073-402 91 12
ORG: 556551-6928
Iteam Stockholm
Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
08-26 70 90
ORG: 556551-6928
Följ oss