Header

Kan ett AI måla tavlor som Ernst Billgren?

29 april 2019
/
AI

En AI-konstnär som tolkar Ernst Billgrens verk – låter det som en påhittad story? Kanske, men det var precis vad som skedde när Iteam, som hjälper företag att digitalisera sin verksamhet, höll ett seminarium i mars.

Företaget fick tillåtelse att använda Ernst Billgrens tavlor och tränade sedan upp ett AI att utifrån en skiss måla en tavla i konstnärens stil.

– Resultatet blev väldigt häftigt och oväntat. Det vi upptäckte var att det uppstår ett samspel mellan AI:t och den som skissar. AI:t föreslår färger, komposition och andra detaljer som ännu inte har skissats vilket gör att bilden blir bättre, säger Christian Landgren, vd för Iteam.

Ernst Billgren? Jodå, han var fascinerad och tyckte dels att AI:t hade fångat hans färger perfekt.

Ernst Billgren fick pröva måla en tavla och se vårt AI tolka och färglägga den.

– Han sa att det märktes att AI-konstnären ”gått en konstskola” för att den placerade objekt perfekt enligt gyllene snittet. Däremot påpekade han att ingen tavla i kvadratiskt format någonsin har blivit populär...

Att AI är på framfart har knappast undgått någon. Redan när den brittiske fysikern Stephen Hawking ringde i varningsklockan och berättade att vi bör känna oss hotade av AI var det många som reagerade instinktivt. Är verkligen slutet nära?

Men frågan är hur skrämmande det egentligen är med AI? 1997 blev Garry Kasparov ursinnig när han blev besegrad av en schackdator.

– Sedan dess har schack utvecklats på grund av AI och numera är man mycket bättre på schack. De bästa schackspelarna idag är så kallade centaurer, det vill säga människa och AI tillsammans. Samma mönster ser vi i område efter område, en bra läkare kommer ha en AI som hjälper till att ställa bättre diagnoser. Det höjer värdet på vår tid, säger Christian Landgren.

Han anser att vi snarare bör se AI som en superkraft.

– Siri och Alexa ansågs vara ren science fiction bara för tio år sedan. Nu tycker vi att de är långt ifrån AI eftersom våra förväntningar förskjuts. Bra AI syns inte, den hjälper oss bara på traven och gör livet lite enklare.

– Ett exempel på detta är Googles AlphaZero som inte hade några programmerade förkunskaper om schack och ändå slog en av världens mest avancerade schackrobotar. Jag ser samma utveckling inom vår bransch där mer och mer generella AI-tillämpningar baserade på neurala nätverk kommer att kunna användas för deep learning av våra domäner som exempelvis nätverksteknik, kommunikation med kunder och förslag på innehåll på Com Hem Play.

Idag används AI dagligen bakom kulisserna för att optimera annonser, skriva artiklar och analysera besökare och göra köpflöden bättre. Allt tyder på att AI även i framtiden kommer att rita om kartan för kommunikationsbranschen.

– Jag tror att vi har varit aningslösa ett tag om vilken makt som finns i kombinationen data plus AI. Vi kommer nog se att vi tar mer ansvar för vilka vi lämnar iväg vårt data till. Det kommer innovationer inom detta område som gör att vi kan lagra vår egen data på sätt som gör att individer kan stänga tillgången för aktörer som rapporterats använda datan på fel sätt, säger Christian Landgren.

Medan många är oroliga för att AI ska ta över jobb så är Christian Landgren mer oroad över att så få svenska företag jobbar med AI på allvar.

– Många går på föreläsningar och skriver om potentiella scenarier om tio år. Samtidigt är man fast i gamla system från 90-talet som inte går att bygga vidare på. Vi ser att det finns stora vinster av att börja använda det som redan finns idag och börja litet men man måste våga experimentera.

Enligt en rapport från Vinnova, beställd av regeringen, kommer tillväxten i ekonomin dubbleras fram till 2035 om vi använder AI. Det handlar om allt från energi, produktion, hälsovård, transporter och utbildning. Christian Landgren tror att Sverige har bra förutsättningar för att göra ett snabbt skifte.

– Vi har en högutbildad befolkning och är snabba på att hänga på nya skiften. När andra länder problematiserar moraliska dilemman med självkörande bilar rullar redan de första självkörande bussarna på våra campus och Einride testar sina första lastbilar på allmän väg utan förarhytt.

Christian Landgren

VD och grundare av Iteam
Iteam Göteborg
Järntorgsgatan 12-14
413 01 Göteborg
073-402 91 12
ORG: 556551-6928
Iteam Stockholm
Östermalmsgatan 26A
114 26 Stockholm
08-26 70 90
ORG: 556551-6928
Följ oss