API som strategisk framtidssatsning

Taxi Stockholm
Strategi
API
Backend

Resultat

Iteam har hjälpt Taxi Stockholm att bygga ett modernt REST API ovanpå befintliga system för att erbjuda en ny plattform och en ny kund-app, för att vara steget före sina konkurrenter. APIet tillsammans med andra projekt, som exempelvis automatisering av registreringar och effektivisering av organisationen har förberett Taxi Stockholm för att behålla sin ledarposition på Stockholms taximarknad, både digitalt och fysiskt.

Det nya publika API:t möjliggör för samarbetspartners och tredjepartsutvecklare att direkt integrera med Taxi Stockholms tjänster. Många av kunderna får nu en enklare upplevelse än någonsin med Taxi Stockholms nya appar, byggda av vår samarbetspartner Bontouch, då de erbjuder fast pris och betalning med ett förregistrerat betalkort (så att man bara kliver ur bilen när man kommit fram). För att minska miljöpåverkan och göra det enklare för kunder att redovisa har även kvitton digitaliserats.

Taxi Stockholm är nu tekniskt utrustade för att vara en digitalt integrerad del av Stockholms transportsystem.

Process

Arbetet startade med en genomlysning av marknaden och de befintliga systemen. Som en del av arbetet intervjuades de olika intressenterna inom organisationen, och våra UX:are följde med som åskådare på taxiturer för att se vad som kunde digitaliseras och effektiviseras.

API-lösningen byggdes med kundvärde i fokus istället för att jobba vidare på gamla system. Detta gjorde att lösningen kunde lanseras snabbt, och på så sätt skapa mervärde direkt, samtidigt som det låter organisationen ta hand om sin gamla tekniska skuld utan stress.

Utmaning

När vi först kom i kontakt med Taxi Stockholm hade deras digitala närvaro inte hållit takten med konkurrenterna. Med en lång historia kom även mycket tekniskt arv med. Ett trafikkontrollsystem ursprungligen byggt för att betjäna kunder som ringer in är inte nödvändigtvis den bästa utgångspunkten för att skapa en digital plattform. För att lösa detta byggde Iteam ett modernt REST API anslutet till deras gamla system, så att de nya iPhone- och Android-apparna fick ett ett pålitligt och kraftfullt backend.

Om Taxi Stockholm

Taxi Stockholm är sveriges äldsta taxibolag, grundat redan 1899. Med 22 000 åkningar per dag är det även Stockholms största. Företaget har en stark värdegrund med ett stort miljöfokus.

Tekniker vi använt

DockerDocker
NodeJSNodeJS
RestifyRestify
RethinkDBRethinkDB
ElasticsearchElasticsearch
RabbitMQRabbitMQ

Vad kan vi hjälpa dig med?

Hör av dig till oss om du har en idé du vill förverkliga eller vill veta mer om hur vi jobbar
Agil Coach & Försäljningsansvarig
Göteborg
Jonna Hjern
Försäljningsansvarig (Föräldraledig)
Göteborg
Maria Sölscher
Iteam
Järntorgsgatan 12-14
413 01 Göteborg
ORG: 556551-6928
Följ oss